Obliczenia z ostrosłupem prawidłowym
Kaja: Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o polu 16 √3 cm2 .Krawędź boczna ostrosłupa
tworzy z krawędzią podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt α,którego cos=1/3 Oblicz
1) sumę długości krawędzi ostrosłupa
2) pole powierzchni bocznej ostrosłupa
8 mar 21:19
Jack:

| | a2√3 | |
PP => Pole podstawy => |
| = 16√3 |
| | 4 | |
a = ...
x = ... (iks to krawedz boczna ostroslupa)
1) suma dlugosci krawedzi −>> 3 w podstawie = 3a,
3 krawedzie boczne = 3x...ta suma to 3a+3x
h
s z pitagorasa...
8 mar 21:40
Jack: | | a | |
na tym trojkacie obok ostroslupa tam zamiast "a" powinno być " |
| " |
| | 2 | |
bo "a" to krawedz podstawy ostroslupa...a my tam mamy polowke a...
8 mar 21:42