asd
olekturbo: Jak to narysować?
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi a płaszczyzną przechodząca przez przekątne podstawy
i nachyloną do podstawy pod kątem 45 stopni.
8 mar 20:24
Gaunt:

przerywane linie tworzą kąt 45
8 mar 20:28
olekturbo: Dzięki. Dla 60 stopni to będzie trapez?
8 mar 20:31
Gaunt: tak
8 mar 20:34
Gaunt: posiadaczka tej samej książki z nowej ery − pozdrawia

moje wczorajsze zadanie domowe c:
8 mar 20:35
olekturbo: | | a2 | |
dla 45 stopni wyszło mi P = |
| . Moglby ktos potwierdzic? |
| | 2 | |
8 mar 20:38
olekturbo: Również pozdrawiam
8 mar 20:38
Jack: | | 1 | | a2√2 | |
P = |
| * a√2 * a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
hm...tak mi wyszlo
8 mar 20:41
Gaunt: A nie czasem: przekątna podstawy − a
√2
| | a√2 | |
Wysokość z trójkata 45,45: |
| *√2=a |
| | 2 | |
8 mar 20:45
olekturbo: Racja oczywiscie
8 mar 20:49
Mila:
tg60
o=
√3
√2<
√3
α≈54,7
o
zatem
1) Dla α∊(o
o, 54,7
o> jest trójkątem równoramiennym
2) Dla α∊(54,7
o,90
o) przekrój jest trapezem równoramiennym,
3) Dla α=90
o jest prostokątem.
8 mar 20:51
Jack: Milu
skad brac tak dokladnie wartosci stopni?
Mam na mysli oczywiscie np. 54,7o
Z tablic mozna odczytaac ze to jest miedzy 54, a 55, a to ze to jest akurat 0,7 to jakos sie
oblicza ?
8 mar 20:56
Gaunt: Interpolacja liniowa?
8 mar 20:59
Gaunt: I przepraszam za wprowadzenie w błąd − nie doczytałam zadania, w moim bok był podany
8 mar 21:00
Mila:
W tym zadaniu wystarczy, że porównasz √2<√3 i wyciągniesz wnioski.
Wartości kąta odczytujesz w tablicach, to powinno wystarczyć.
Dawniej , gdy nie było kalkulatorów, to korzystano z tablic z tzw. poprawkami.
Na studiach poznasz funkcje cyklometryczne, wtedy nie będziesz miał tych problemów.
Ja odczytałam w wolframie
arctg(sqrt(2)).
8 mar 21:02
olekturbo: Pomoze ktos z takim samym zadaniem dla kąta 60 stopni. Nie umiem obliczyc krotszej podstawy. To
zadanie jest na forum, ale srednio mi wchodzi
8 mar 21:05
Mila:
2)
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi a płaszczyzną przechodząca przez przekątne podstawy
i nachyloną do podstawy pod kątem 60 stopni.
Tu masz rozwiązanie.
8 mar 21:13
8 mar 21:13
olekturbo: dziękuję
8 mar 21:16
Mila:

α=60
o
|PM|=a
W ΔMOP:
| | a√2 | | a√3 | | a*(3√2−2√3) | |
|MC|= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
ΔRQC≡ΔLKC
1
ΔRQC∼ΔDBC
|RQ|=2|MC|
| | 3√2+3√2−2√3 | | √3 | |
=a2* |
| * |
| = |
| | 3 | | 3 | |
======================
8 mar 22:01
Mila:
8 mar 23:37
olekturbo: Ojej! Dzięki Milu za poświęcony czas
8 mar 23:38
olekturbo: Ten dział to dla mnie trochę czarna magia.
8 mar 23:39
Mila:
Trzeba rozwiązywać zadania, to przestanie być czarną magią.
Zobacz, może to rozwiązanie coś Ci rozjaśni problem przestrzeni.:
Dobranoc
8 mar 23:41
olekturbo: Dobranoc
8 mar 23:49
olekturbo: Zrobilem

Dzieki Milu jestes wielka! Tylko inaczej zrobilem. Wyznaczylem stosunek "k" obu
trójkatów, ale wyszło tak samo. Pozdrawiam!
9 mar 00:19
Kacper:
biorę
9 mar 20:49
olekturbo: Nauczyciel powiedział mi inny sposób. Żeby przedłużyć trapez i powstanie trójkąt. Podobno
łatwiejszy, muszę spróbować
9 mar 20:51
Kacper:

Czy ja wiem czy tak łatwiej? Jak kto woli
9 mar 20:56