W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy
Ludwik Montgomery:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45'.
Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
H=(a
√3)/6 i co dalej... od czego mam zacząć?
8 mar 18:53
Ludwik Montgomery: ten zielony trójkąt będzie równoramienny prostokątny...
8 mar 18:57
Jerzy:

x − jedna trzecia wysokości podstawy = H
h − wysokość ściany bocznej
8 mar 19:01
Ludwik Montgomery: h2=2H2
h2=a√3/3
8 mar 19:07
8 mar 19:10
Ludwik Montgomery: tak, to już mam (pierwszy post)... co dalej?
8 mar 19:14
Jerzy:
| | 2 | |
szukany kat α i y = |
| h' , gdzie: h' − wysokość podstawy |
| | 3 | |
8 mar 19:17
Ludwik Montgomery: a=2√3
8 mar 19:19
Ludwik Montgomery: H=1
y=2
przeciwprostokątna=
√5
sin α=
√5/5
Dziękuję za pomoc
8 mar 19:23