| 1 | ||
H= | r | |
| 3 |
| 1 | 1 | 10 | ||||
l2=H2+r2=( | r)2+r2= | r2+r2= | r2 | |||
| 3 | 9 | 9 |
| 1 | ||
h2+( | a)2=l2 | |
| 2 |
| 10 | 1 | 40r2−9a2 | ||||
h2= | r2− | a2= | ||||
| 9 | 4 | 36 |
| √40r2−9a2 | ||
h= | ||
| 6 |
| 1 | √40r2−a2 | 1 | ||||
P= | *a* | = | a √40r2−a2 | |||
| 2 | 6 | 12 |
| 1 | −18a | 1 | 40r2−18a2 | |||||
P'= | (√40r2−9a2+a* | )= | * | = | ||||
| 12 | 2√40r2−9a2 | 12 | √40r2−9a2 |
| 1 | 20r2−9a2 | |||
= | * | |||
| 6 | √40r2−9a2 |
| 20r2 | ||
a2= | ||
| 9 |
| 2√5 | ||
a= | r | |
| 3 |
| 2√5 | ||
P'<0 dla 0<a< | r | |
| 3 |
| 2√5 | ||
P'>0 dla | r<a<2r | |
| 3 |
| 2√5 | ||
Pmax=P( | r} | |
| 3 |
| 2√5 | ||
a= | r | |
| 3 |
| 10 | 1 | 20 | 5 | |||||
h2= | r2− | * | r2= | r2 | ||||
| 9 | 4 | 9 | 9 |
| √5 | ||
h= | r | |
| 3 |
| 1 | 2√5 | √5 | 5 | |||||
P= | * | r* | r= | r2 | ||||
| 2 | 3 | 3 | 9 |