ciagi
tomek: liczby −5, −2, 1 są w podanej kolejności 3 kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu nieskończonego
arytmetycznego an, oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu an o numerach dwucyfrowych.
7 mar 23:28
Metis: Oblicz sumę od a
1 do a
99 i odejmij sumę a
1 do a
9
7 mar 23:31
5-latek : Czesc
Metis 
Nie czytasz polecenia . Polecenie było oblicz . Nie zrobiles tego
7 mar 23:33
Metis: Cześć 5−latku masz rację

Ale jak to mówią " wszystkie drogi prowadzą do Rzymu"

Zajrzyj na @ .
7 mar 23:35
tomek: moglbys mi troche rozjasnic sprawe? bo dopiero zaczynam te ciagi i nie bardzo rozumiem co mam
dokladnie robic
7 mar 23:39
Janek191:
Masz obliczyć: a10 + a11 + ... + a99
7 mar 23:43
Janek191:
Zrób tak jako rzecze Metis:
7 mar 23:44
Janek191:
r = − 2 − (−5) = 3
a1 = − 5
7 mar 23:45
Mila:
Musisz znać wzory dotyczące c. arytmetycznego.
a
1=−5
a
2=−2
a
3=1
r=−2−(−5)=3
Masz obliczyc sumę wyrazów:
a
10+a
11+...+a
99
an=a1+(n−1)*r
a
10=−5+9*3=−5+27=22
a
99=−1+98*3=...
| | a10+a99 | |
(**) S= |
| *n − suma n− wyrazów |
| | 2 | |
oblicz, ile jest dwucyfrowych liczb, chyba wiesz ?
Podstaw do wzoru (**)
7 mar 23:49
Metis: Mamy :
−5, −2, 1
to r=3
a
10+a
11+a
12 +... +a
99 =...
a
1+9r + a
1+10r + a
1+11r +... a
1+98r =
90*a
1+r(9+10+11+...+98} =
W nawiasie mam ciąg art. o r=1, a
1=9 i a
n=98 ich suma zatem: 4815.
90*(−5)+3*4815= 13 995
Sprawdzimy:
a
1+a
2+...+a
99 = 14 058
a
1+a
2+... +a
9=63
14 058 − 63 =
13 995
7 mar 23:50
Metis: Dobry wieczór
Milu 
Tam chyba chochlik się wkradł a
99= a
1+98r ⇔ −5+98*3
7 mar 23:56
tomek: dziekuje, zaczynam cos rozumiec
8 mar 00:05
Mila:
Tak, i dalej wg wzoru na sumę:
a
99=−5+98*3
I mamy ten sam wynik.
Ja z wzoru, a
Metis myśli. To najlepszy sprawdzian, że rozumie ciągi.
8 mar 00:15