:)
Beti0108: Dany jest wzór funkcji f(x)= x−3/x−1
Było podobne pytanie, ale nie zostało rozwiązane, więc proszę o pomoc w wyznaczeniu największej
i najmniejszej wartości funkcji.
Określiłam dziedzinę tj. R\{1}
7 mar 22:25
7 mar 22:27
Beti0108: Dlaczego pytajnik? Co jest źle?
7 mar 22:30
Janek191:
Pisz tak jak ja, Z użyciem litery U .
Wpisz a otrzymasz
7 mar 22:32
Beti0108: Gdzie mam wpisać ta literę U?
7 mar 22:35
Beti0108: Tak teraz myślę, ona chyba nie ma ani najmniejszej ani największej wartości funkcji,bo jej
dziedzina jest R
7 mar 22:38
olekturbo: Nie jest R.
7 mar 22:38
Beti0108: A co?
7 mar 22:40
Beti0108: Wychodzi mi, że x≠1, więc dziedzina jest R\{1}
7 mar 22:46
Janek191:
Ta funkcja nie ma wartości najmniejszej, ani wartości największej.
7 mar 23:25
Mila:

To jest funkcja homograficzna;
| | x−3 | | x−1−2 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| =1− |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Jest przedziałami rosnąca.
Nie ma wartości najmniejszej ani wartości największej.
7 mar 23:31
Beti0108: Dziękuję
7 mar 23:43