rachunek
kyrtap: Pomoże ktoś z rachunkiem prawdopodobieństwa ?
Ziarna groszku ogrodowego są żółte lub zielone. W pewnej krzyżówce odmian
groszku stosunek liczby roślin z żółtymi ziarnami do liczby roślin z zielonymi ziarnami
jest jak 3 : 1. Losujemy cztery rośliny z tej populacji. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że
(a) trzy rośliny będą miały żółte ziarna a jedna zielone?
(b) wszystkie cztery będą miały ziarna tego samego koloru?
prawdopodobieństwo roślin o ziarnach żółtych 3/4
prawdopodobieństwo roślin o ziarnach zielonych 1/4
dobrze kumam w podpunkcie
a) P(A) = (3/4)
3 *(1/4)
7 mar 21:51
kyrtap:
7 mar 22:01
Metis: Cześć
kyrtap 
To chyba można zrobić drzewkiem
7 mar 22:08
pies: prawdopodobienstwo to zllloooooo
7 mar 22:08
kyrtap: tylko że to drzewo będzie wielkie
7 mar 22:11
7 mar 22:13
kyrtap: dobra nie mam pytań zapomniałem że to prawdopodobieństwo klasyczne
7 mar 22:14
kyrtap: w sumie to już nie wiem
7 mar 22:16
kyrtap: proszę o pomoc
7 mar 22:16
kyrtap: pies nie naprowadzaj mnie na złe ścieżki
7 mar 22:17
pies: alez to jest dobrze

alez ja jestem madry
7 mar 22:18
Mila:
Jeżeli schemat Bernoulliego, to :
n=4 liczba prób
7 mar 22:19
Metis: Patryk ja do końca nie jestem pewny , dopiero to zacząłem i ciężko mi to idzie, nie
rozpoznaję jeszcze tych zadań. Poczekaj na
wybitnych
7 mar 22:20
7 mar 22:21
Mila:
b) wiadomo?
7 mar 22:21
kyrtap: czemu w tym wypadku stosujemy Bernoulliego Milu?
7 mar 22:22
kyrtap: czyli sukcesem będą żółte listki a porażką zielone
7 mar 22:23
kyrtap: Metis mi już wszystko prawie wypadło z tych rzeczy
7 mar 22:30
Mila:
w przykładzie (a) tak.
b)
| | 3 | | 1 | |
4 żółte , k=4 −liczba sukcesów, p= |
| , q= |
| |
| | 4 | | 4 | |
lub
4 zielone k= 0 sukcesów, 4 porażki ( można inaczej , na nowo podać p i q )
Oblicz.
7 mar 22:33
Mila:
Możesz narysować drzewko− nie jest duże.
Albo kombinacje, ale wtedy liczysz granice.
7 mar 22:37
kyrtap: dziękuje Milu czyli dobrze myślę że skoro 4 żółte lub 4 zielone to
| | | | 3 | | 1 | | | | 3 | | 1 | |
P(A) = | ( |
| )4( |
| )0 + | ( |
| )0( |
| )4 |
| | | 4 | | 4 | | | 4 | | 4 | |
7 mar 22:37
Mila:
Tak.
Jeszcze popatrzę jutro do literatury.
7 mar 22:41
kyrtap: dziękuje pięknie za pomoc i za to że mogę na was liczyć w problematycznych chwilach
7 mar 22:45
Mila:

Już niedługo Ty będziesz nam przypominał niektóre problemy.
7 mar 23:16
Eta:
A co Ty
Patryk tak wcześnie "groszki" wysiewasz?
7 mar 23:17
kyrtap: już niedługo wiosna zawczasu trzeba myśleć
8 mar 00:17
kyrtap: Eta jak tam Twój ogródek pierwsze kwiatki już rozkwitają?
8 mar 00:18