Planimetria
kalkulator: Zad. 1
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 6√3. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
dzieli ten kąt w stosunku 1:2. oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta.
Zad. 2
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wynosi 3cm, a przeciwprostokątna ma długość
17cm. Oblicz pole tego trójkąta.
Zad. 3
Miary kątów trójkąta są w stosunku 1 : 2 : 3. Obwód koła opisanego na tym trójkącie jest równy
12π. Oblicz pole tego trójkąta.
7 mar 21:45
kalkulator: Dobra 3 już zrobione
7 mar 21:46
kalkulator: Zad 3, nie wiem jak zrobić 1 i 2
7 mar 21:47
Eta:

zad 1/
Z trójkątów "ekierek"
a>0
P= 2a*a
√3= 6
√3 ⇒ a
2=3 ⇒ a=
√3
to: |AC|=2a= ..... |BC|=2a
√3=.... i |AB|= 4a=....
7 mar 22:41
Eta:

zad2/
a−3+b−3=17 ⇒ a+b=23
a
2+b
2=c
2
(a+b)
2−2ab=17
2 ⇒ 23
2−2ab=17
2 ⇒ 2ab=23
2−17
2=240 |:4
7 mar 22:49
kalkulator: wow dzięki wielkie, jesteś the best
7 mar 22:49
Eta:
Tylko Ty "kalkulatorku" będziesz "maluuuutki " na maturze
7 mar 22:58
kalkulator: czemu?
7 mar 23:00
kalkulator: możesz napisać za mnie
7 mar 23:00
Eta:
No takie łatwiuśkie zadanka i zamias rozwiązać samodzielnie,to wrzucasz na forum
Powodzenia w następnych
7 mar 23:01
Metis: To ja zabieram
Ete ze sobą na maturę
7 mar 23:01
kalkulator: przepraszam

już nie będę, dzięki za "kopniaka"
7 mar 23:02
Eta:
Zapomniałeś
Metisku ,że ja też w tym roku piszę swoją maturę ?
7 mar 23:07
Metis: To nawet lepiej

Siądę przed Tobą i
bezczelnie spiszę
7 mar 23:09
Eta:
7 mar 23:09
Metis: a za

?

(tylko planimetrię )
7 mar 23:10
Eta: Ok

Masz to jak w "ruskim banku"
7 mar 23:11
Metis:
7 mar 23:12