pomocy!
KAMIL: Dany jest okrąg 01 o sródku w punkcie (2,3) , styczny do doi OY wyznacz promien okergu O2
stycznego zewnetrznie do okregu O1 jesli środkiem O2 JEST PUNKT2 (−1,−1) NJIE WIEM JAK
OBLICZYC PROSZE MNIE NAKIEROWAĆ
7 mar 21:45
KAMIL: błagam o pomoc !
7 mar 21:50
Janek191:

r
2 = I S
1S
2 I − r
1
7 mar 21:54
Janek191:
r1 = 2 − 0 = 2
7 mar 21:55
Mila:

Podpowiedź.
r=2
R+r=|O
1O
2|
Dalej poradzisz sobie?
7 mar 21:56
KAMIL: obliczyłam s1s2 odcinek ale jak wziasc r2 i r1
7 mar 21:56
KAMIL: a czemu 2−0=2
7 mar 21:57
Janek191:
Zapytaj się w przedszkolu
7 mar 21:58
Janek191:
Odległość S1 od osi OY jest równa 2 − 0 = 2 = r
7 mar 21:59
Mila:
O1(2,3), O2=(−1,−1)
|O1O2|=√(−1−2)2+(−1−3)2=√9+16=5
R+2=5
R=3
7 mar 22:00
KAMIL: już zrobiłam dziękuje
7 mar 22:01
KAMIL: proszę o wytłumaczanie tego r1 czemu 2−0=2 znaczy na jakiej podstawie gdzieś to podatwiam czy
jak ?
7 mar 22:05
Janek191:
S
1 =( 2, 3)
Punkt styczności na osi OY S = ( 0, 3)
więc r
1 = I SS
1I = 2 − 0 = 2 igreki są równe
7 mar 22:13
Mila:
Promień okręgu pierwszego jest prostopadły do osi OY .
Masz narysowane, więc zobacz dlaczego r=2. Okrąg jest styczny do OY.
7 mar 22:27