matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z podobieństwem
kami:
Dany czworokąt abcd jest równoległobokiem o wymiarach ab=12 bc=9, odcinek ef jest równoległy do
7
przekątnej. pole aefcd stanowi
pola równoległoboku abcd. Mam obliczyć długość eb i bf
9
Wydaje mi się ze będzie cos z podobieństwa, ale brak mi danych i nie wiem co do czego. Możecie pomóc?
7 mar 21:30
Janek191:
2
1
P
Δ
EBF =
P =
P
Δ
ABC
9
9
więc
1
k =
3
7 mar 21:36
kami:
dzieki Janek − proste jak drut
7 mar 21:38