Zadanie optymalizacyjne
Bedorf: Rozpatrujemy wszystkie walce, których pole powierzchni całkowitej jest równe 12π . Wyznacz
wysokość tego spośród rozpatrywanych walców, którego objętość jest największa. Oblicz tę
objętość.
Proszę o pomoc w tym zadaniu
7 mar 20:47
Bedorf: halo halo pomoże ktoś?
8 mar 18:38
Janek191:
P
c = 12 π
2 π r
2 + 2π r*h = 12 π / : 2π
| | 6 − r2 | |
r2 + r*h = 6 ⇒ r*h = 6 − r2 ⇒ h = |
| |
| | r | |
więc
| | 6 − r2 | |
V = π r2*h = π r2* |
| = 6π r − π r3 |
| | r | |
V(r) = 6π r − π r
3
V '(r) = 6π − 3π r
2 = 0 ⇔ 3 π r
2 = 6 π ⇔ r
2 = 2 ⇔ r =
√2
Wtedy
oraz
V = π r
2 *h = π*2*2
√2 = 4
√2 π
=========================
8 mar 18:59