Jednokładność
nie umiem matmy. :(: Sprawdź czy odcinki AB i CD są jednokładne, jeśli A( −2, −1) B(4,2) C(2,1) D( 10, 5).
W przypadku odpowiedzi twierdzącej wyznacz środek S i skalę k jednokładności, w której obrazem
odcinka AB jest odcinek CD.
Ktoś wyjaśni jak to zrobić? Mam wyznaczyć środki odcinków AB i CD, a potem z wektorów to
policzyć na zasadzie OS= k*OS1 (nie wiem, jak tu zrobić te strzałki)?
7 mar 20:33
nie umiem matmy. :(: źle napisałam. Miałam raczej na myśli SO=k*SO1...
7 mar 20:36
Janek191:
Jeżeli odcinki AB i CD są równoległe, to są jednokładne.
7 mar 20:36
Janek191:
| | 2 − (−1) | | 3 | |
a1 = |
| = |
| = 0,5 |
| | 4 − (−2) | | 6 | |
| | 5 − 1 | | 4 | |
a2 = |
| = |
| = 0,5 |
| | 10 − 2 | | 8 | |
a
1 = a
2 proste są równoległe, więc odcinki są równoległe ( jednokładne).
7 mar 20:42
Janek191:
7 mar 20:46
7 mar 20:47
nie umiem matmy. :(: Okej, już mniej więcej rozumiem... A punkt S?
7 mar 20:50
Janek191:
→ →
SD = k SA
7 mar 21:04
nie umiem matmy. :(: Wyszło mi raczej coś źle, S(−38,−19)?
7 mar 21:09
Janek191:
S = (x, y)
→
SD = [ 10 − x, 5 − y]
→
SA = [ −2 − x, − 1 − x]
7 mar 21:12
nie umiem matmy. :(: Skala wychodzi 4/3?
7 mar 21:17
7 mar 21:20