Granice funkcji. Proszę o szybką pomoc !
Szczepan: Witam potrzebuję szybkiej pomocy i odpowiedzi. Mam następujące zadanie, ponieważ nie było mnie
długo na lekcji a nie potrafię sobie tego przypomnieć czy dobrze to robię:
Oblicz granicę
a) lim →5 x2−5x/x2−25=
b) lim →2+ x2+3/x−2=
dziękuje za pomoc
7 mar 20:30
Janek191:
| | x2 − 5 x | | x*( x − 5) | | x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | x2 − 25 | | ( x − 5)*(x + 5) | | x + 5 | |
więc
x→5
7 mar 20:32
Bogdan:
| | 5x | |
limx→5 (x2 − |
| − 25) = wstaw w miejsce x liczbę 5 |
| | x2 | |
tak właśnie zapisałeś funkcję, której granicę wyznaczasz
7 mar 20:33
Janek191:
b)
| | x2 + 3 | | 7 | |
lim |
| = |
| = +∞ |
| | x − 2 | | 0+ | |
x→2
+
7 mar 20:34
Bogdan:
| | x2 − 5x | |
A gdzie tu Janku 191 zobaczyłeś |
| ? |
| | x2 − 25 | |
| | 5x | |
Wyraźnie jest zapisane: x2 − |
| − 25. |
| | x2 | |
7 mar 20:36
Janek191:
Niech się Szczepan wypowie
7 mar 20:38
Szczepan: Odpowiedź Janka jest prawidłowa

Dziękuję za szybką pomoc. pozdrawiam !
7 mar 20:41
PATI: Janek pomóż
7 mar 20:42
Bogdan:
ale Twój zapis Szczepanie nie jest prawidłowy
7 mar 20:45
Bogdan:
| | x2 − 5x | |
Poprawny zapis to |
| ewentualnie (x2 − 5x)/(x2 − 25). |
| | x2 − 25 | |
Nawiasy należny stosować.
7 mar 20:47