Zadanie 3
Kamil: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 16 cm2. Oblicz obiętość
tego graniastosłupa , jeśli jego przekątna ma długość 9 cm . Proszę o pomoc nie rozumiem
zadania.
7 mar 20:07
złyibrzydki:

|AB|=|BC|=4
|AC|=4
√2
z tw.Pitagorasa:
4
√22+H
2=9
2
H
2=49
H=7
V=16*7=112cm
3
7 mar 20:15
Eta:

P
p=a
2 ⇒ a
2=16 ⇒ a=4 to |AC|=4
√2 −−− dł. przekątnej kwadratu
Z tw. Pitagorasa w ΔACA
1
H=
√92−(4√2)2=
√81−32= 7
V= P
p*H = 16*7=........
7 mar 20:18
Kamil: Dziękuje
7 mar 20:20
Kamil: Nie wiem jeszcze czegoś .Pitagorasa czy będzie taki jak wszędzie a2 + b2 = c2 albo nie...
ale jusz chyba rozumiem.
7 mar 20:37