Rozwiąż równanie
Toeanoa: | | 1 | |
(x + |
| )(x−3) = x2 + 4x +3 |
| | x−1 | |
7 mar 20:07
złyibrzydki: x≠1
| | 1 | |
(x+ |
| )(x−3)=(x+3)(x+1) || *(x−1)− z zał.≠0 |
| | x−1 | |
(x
2−x+1)(x−3)−(x+3)(x+1)(x−1)=0
(x−3)(x
2−x+1−x
2+1)=0
(x−3)(2−x)=0
x=3 lub x=2
7 mar 20:21
toeanoa: dlaczego wyciągnąłeś przed nawias (x−3)?
7 mar 20:27
złyibrzydki: dużo łatwiej i szybciej tak policzyć niż wszystko wymnażać
7 mar 20:28
toeanoa: to tak nie wyjdzie, wyniki po podstawieniu nie zerują
7 mar 20:28
złyibrzydki: masz rację,mój błąd, pomyłka (x−3) z (x+3)
mając rownanie tak jak na górze, od 2 liniji wymnóż wszytko i powinno wyjść.
Dzięki za czujnosć
7 mar 20:35
PATI: zły i brzydki pomożeSZ PATI tam gdzie jest jedna odpowiedź patrz prosze
7 mar 20:36
toeanoa:
7 mar 20:50