matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie Toeanoa:
 1 
(x +

)(x−3) = x2 + 4x +3
 x−1 
7 mar 20:07
złyibrzydki: x≠1
 1 
(x+

)(x−3)=(x+3)(x+1) || *(x−1)− z zał.≠0
 x−1 
(x2−x+1)(x−3)−(x+3)(x+1)(x−1)=0 (x−3)(x2−x+1−x2+1)=0 (x−3)(2−x)=0 x=3 lub x=2
7 mar 20:21
toeanoa: dlaczego wyciągnąłeś przed nawias (x−3)?
7 mar 20:27
złyibrzydki: dużo łatwiej i szybciej tak policzyć niż wszystko wymnażać emotka
7 mar 20:28
toeanoa: to tak nie wyjdzie, wyniki po podstawieniu nie zerują
7 mar 20:28
złyibrzydki: masz rację,mój błąd, pomyłka (x−3) z (x+3) mając rownanie tak jak na górze, od 2 liniji wymnóż wszytko i powinno wyjść. Dzięki za czujnosć emotka
7 mar 20:35
PATI: zły i brzydki pomożeSZ PATI tam gdzie jest jedna odpowiedź patrz prosze emotka
7 mar 20:36
toeanoa: emotka
7 mar 20:50