Ciągi
HJ: Wyznacz granicę ciągu :
| | √n3+1 | |
an= |
| Mnożymy przez mianownik |
| | 3√n5+1+1 | |
| | √n3+1 | | 3√n5−1+1 | |
an= |
| * |
| |
| | 3√n5+1+1 | | 3√n5−1+1 | |
| | √n3+1*3√n5−1+1 | |
an= |
| |
| | n5−1+1 | |
Czyli to będzie symbol nie oznaczony w liczniku i mianowniku tak ? Czyli zbiega do 1 czy 0 ?
| | √n2+2−√n2+1 | |
an= |
| |
| | √n+2−√n+1 | |
Czyli granica jest 0 ?
7 mar 19:51
Janek191:
| | √n3 + 1 | |
an = |
| ; dzielę licznik i mianownik przez n |
| | 3√n5 + 1 + 1 | |
| | √ 1 + 1n3 | |
an = |
| |
| | 3√ n2 + 1n3 + 1n | |
więc
n→
∞
7 mar 19:57
Janek191:
Pomyliłem się
7 mar 19:59
HJ: Jak Licznik przez n to
a mianownik przez n
2 ?
bo jak mianownik przez n to się nie skróci
3√n2 . I będa symbole nie oznacze w liczniku i
mianowniku
7 mar 20:16
HJ: Licznik 0 więc mianownik może być nieoznaczony
7 mar 20:18
jc: Pierwsze zadanie.
Licznik i mianownik dzielimy przez n5/3.
Pod pierwiastkiem znajdzie się n3 / n10/3 = n−1/3 →0.
Mainownik / n5/3 →1
Licznik / n5/3 →0
Iloraz →0
7 mar 20:38
jc: HJ Spójrz na Swoje rozwiązanie drugiego zadania i znajdź wszystkie błędy.
Przy okazji pewna rada: nie wyciągaj n przed nawias. W tych zadaniach to nic nie daje.
A potem popatrz na wzorcowe rozwiązanie Janka191 z poprzedniego wpisu.
7 mar 20:59
HJ: A skąd się wzieło te wyrażenia
| | 1 | | 1 | |
i 3√(n2+ |
| )+ |
| w mianowniku ? |
| | n5 | | n | |
7 mar 22:43
Mila:
3√n3+1=3√n3*(1+1n3)=n*3√1+1n3
7 mar 22:49
Mila:
Mianownik:
3√n5+1+1=3√n3*(n2+1n3)+1=n*3√(n2+1n3)+1
7 mar 22:51
Mila:
| | n*3√1+(1/n3) | |
limn→∞ |
| = |
| | n*3√n2+1/n3+1 | |
| | 3√1+(1/n3) | |
=limn→∞ |
| =0 |
| | 3√n2+1/n3+1n | |
7 mar 22:55