matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
HJ:
Oblicz granice ciągu :
6
15
a
n
=3n−
√
9n
2
+6n−15
=3n−
√
n
2
(9+
−
)=3n−n
√
9
=3n−3n=0
n
n
2
2
2
a
n
=
√
n
2
+2n
−
√
n
2
−2n
=
√
n
2
(1+
)−
√
n
2
(1−
)=n
√
1
−n
√
1
=0
n
n
(−0,9)
n
(−0,9)
n
a
n
=
=
3n+5
5
n(3+
)
n
I co zrobić z licznikiem ?
7 mar 19:23