Ania_nt:
Zadanie: Wykaż że funkcja kwadratowa f(x)= 0,5x2-4x jest malejąca w zbiorze (-∞,4).
***
Próba rozwiązania: Bardzo proszę o rozwiązanie algebraiczne, próbowałam z definicji
monotoniczności:
Biorę dowolne x1, x2 ∈ dziedziny funkcji, takie, że x1-x2<0. Sprawdzam znak różnicy
f(x1)-f(x2):
0,5x12-4x1-0,5x22-4x2=0,5x12+0,5x22+4(x1-x2)=0,5(x1+x2)(x1-x2)+4(x1-x2)
Aby określić znak całego wyrażenia muszę znać znak wszystkich składowych, a więc również:
(x1+x2). Funkcja kwadratowa jest monotoniczna przedziałami, więc wyznaczyłam również
wierchołek paraboli, ale niestety nie wiem co zrobić dalej. Bardzo prosze o pomoc w
dokończeniu.
1 lis 20:23
CharMi: f(x)= 0,5x2-4x
f'(x) =x-4
f'(x)<0 dla x∈(-∞ ; 4)
c.b.d.u
2 lis 03:30
Ania_nt: ok, dzięki. tak nie wiele brakowało, żeby skończyć dowodzik
2 lis 11:07
Ania_nt: A mógłbyś mi wytłumaczyć/rozpisać czym jest f'(x) i dlaczego =x-4?
2 lis 11:09
Ania_nt: a ktoś inny to rozumie i mógłby wyjaśnić?
2 lis 12:28
Michu: f'(x) to jest pochodna funkcji. Jeśli pochodna jest ujemna, funkcja jest malejąca
wzory znajdziesz w linku obok.
Jeśli nie znasz pochodnej, to Twój dowód Ci wystarczy. Jeśli a>0, to funkcja jest
malejąca (-∞,xwierzchołka), a ta funkcja ma wierzchołek właśnie w punkcie 4
Na forum siedziałem dość intensywnie, ale tylko przez fragment weekendu. Normalnie nie
mam tyle czasu.
Powodzenia!
2 lis 14:07