Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
Tick: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości
dodatnie wtedy i tylko wtedy gdy x ∊(−8,−2), zaś do jej wykresu nalezy punkt A (−3,3)
7 mar 19:19
Janek191:
x1 = − 8 x2 = − 2 A = ( − 3, 3)
więc
f(x) = a*(x + 8)*( x + 2) i f( − 3) = 3
7 mar 19:21
Tick: Czyli :
wyliczyłem poki co tyle :
3 = a(−3+8)(−3+2)
3=a*5*−1
a= 3/5
i teraz moje pytanie :
jak wyliczyć z
f(x) = ax2 +bx +c
"b" i "c"
7 mar 19:46
Janek191:
a źle wyliczone
| | 3 | |
f(x) = − |
| *(x + 8)*( x + 2) |
| | 5 | |
Teraz trzeba wymnożyć po prawej stronie.
7 mar 19:49
Tick: f(x) = −3/5x2 +10x
7 mar 20:00
Janek191:
Źle
7 mar 20:07