help me
szczupak: Rozwiąż równanie
sinx + sin5x = 2cos2x
podstawiam do wzoru
| | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
wychodzi mi to
| | x+5x | | x−5x | |
2sin |
| * cos |
| =2cos2x |
| | 2 | | 2 | |
nie wiem co dalej...
Pomocy −
−
7 mar 19:16
Godzio:
2sin3x * cos2x = 2cos2x
2sin3x * cos2x − 2cos2x = 0
2cos2x(sin3x − 1) = 0
cos2x = 0 lub sin3x = 1
7 mar 19:17
szczupak: a czy da się rozwiązać wg tego wzoru?
7 mar 19:55
szczupak: raf
8 mar 08:04
Godzio: Przecież rozwiązałem wg Tego wzoru, tylko pociągnąłem to do końca
8 mar 08:53