matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomóżcie :*
Emil:
znajdz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania
π
π
√
3
cos
*sin4x−sin
*cos4x=
3
3
2
znalazłem ten wzór: sin(α−β) = sinα cosβ − cosα sin β
π
myślę że trzeba podstawić, zrobiłem to i wychodzi mi sin(4x −
)
3
nie wiem co dalej. help me
7 mar 19:08
Janek191:
π
π
π
2π
4 x −
=
+ 2π*k lub 4 x −
=
+ 2π*k
3
3
3
3
Dokończ
7 mar 19:15
Emil:
2π
czemu
? skąd Ci sie to wzieło ?
3
7 mar 19:32
Emil:
raf
8 mar 08:05
5-latek :
No o Emilu jakie sa rowiazania szczególne równania sinx=a?
8 mar 08:17