vv
pies: prosze o sprawdzenie
Ile dodatnich liczb naturalnych należy do zbioru wartości funkcji f(x)=log
1/2(|x|+
116)
no to obliczylem
log
1/2(|x|+
116)>0
1>IxI+1/16
x<15/16 v x≥−15/16
no i co w odp jest 4 a miedzy −15/16 a 15/16 sa 2 liczby naturalne

cale jest zle czy co
7 mar 19:00
Mila:

Obliczyłeś dla jakich argumentów f(x) przyjmuje wartości dodatnie.
W zadaniu pytają o wartości. Musisz popatrzeć na szkic wykresu.
Funkcja log
1/2(x) o podstawie ułamka dodatniego mniejszego od jeden jest
funkcją malejącą i ma wartości dodatnie w przedziale (0,1)
| | 1 | |
f(x) =log1/2(|x|+ |
| ) ma wykres symetryczny względem OY i jest malejąca dla x∊<0,∞) , |
| | 16 | |
| | 15 | |
ma wartości dodatnie w przedziale <0, |
| ), |
| | 16 | |
| | 15 | |
zaś w przedziale (−∞,0>jest rosnąca i ma wartości dodatnie w przedziale (− |
| ,0> |
| | 16 | |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 1 | |
f( |
| )=f(− |
| )=log1/2( |
| + |
| )= |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 15 | | 15 | |
=log1/2(1)=0 najmniejsza wartość f(x) w przedziale <− |
| , |
| >, |
| | 16 | | 16 | |
W przedziale (0, 4> są następujące dodatnie liczby naturalne : {1,2,3,4}
7 mar 20:26
pies: dziekuje bardzo
7 mar 21:04
pies: dziekuje milo ze jestes taka mila osoba
7 mar 21:15
Mila:
Na zdrowie
piesku.
7 mar 21:37
KAMIL: MILA POMOŻESZ TU KAMIL pliss
7 mar 21:48
pies: Funkcja log1/2(x) o podstawie ułamka dodatniego mniejszego od jeden jest
funkcją malejącą i ma wartości dodatnie w przedziale (0,1)−−− dlaczego tak ? a nie od 0,+00
8 mar 20:37
Mila:

f(x) =log
1/2(x) ma wartości dodatnie dla x∊(0,1) , jest malejąca w przedziale (0,
∞)
tę poziomą linię na lewo od OY zignoruj, program, błędnie rysuje.
8 mar 20:56
pies: wartosci czyli y sa dodatnie
8 mar 21:25
pies: nie rozumiem 3 wers ma wartości dodatnie w przedziale <0,15/16
),
a dlaczego nie 0,1 patrzac na wykes to wlasnie tam ma wartosci dodatnie
8 mar 21:58
Mila:
W Twojej funkcji argument jest inny i obliczyłeś ,
że wartości dodatnie są w przedziale jak podałam o godzinie 20:26,
| | 15 | |
tam wykres nie przecina osi OX w 1 lecz w x= |
| . |
| | 16 | |
8 mar 22:07
pies: to jak to taka twoj wykres jest inny...wogle to zadanie jest dla mnie trudne
8 mar 22:09
pies: jak moze sie wykres niezgadzac z obliczeniem algebraicznym
8 mar 22:09
Mila:
Wszystkie obliczenia zgadzają się z wykresem.
20:26 masz wykres funkcji
| | 1 | |
f(x)=log1/2(|x|+ |
| ) więc inaczej wygląda niż y=log{1/2) (x). |
| | 16 | |
To jest trudne zadanie.
8 mar 22:46
pies: ja jestem glupi

ale dalej nie rozumiem przeciez ja nie liczylem dla log
1/2 z x nie wiem nie
bede tego robil bo nie umiem
8 mar 22:53
Mila:
Cały czas szukasz naturalnych w zbiorze argumentów ( na osi OX)
a przecież masz szukać na osi OY wartości funkcji. ( na pionowej od zera do 4).
8 mar 23:08
pies: nie wiem..ja nie szukam tylko mowie ze dla −15/16 do 15/16 sa dodatnie co sie nie zgadza z
rysunkiem
8 mar 23:10
Mila:

Załóż czarodziejskie okulary, to zobaczysz prawdę.

Część wykresu między pomarańczowymi liniami odpowiada wartościom dodatnim f(x),
| | 15 | | 15 | |
które f(x) przyjmuje dla argumentów x∊(− |
| , |
| ). |
| | 16 | | 16 | |
8 mar 23:22
pies: aaaaaa no widzisz teraz widze ...bo wczescniej nie widzialem dziekuje
8 mar 23:26
pies: milego dnia kobiet ktory sie skonczy za 30 minut
8 mar 23:29
Mila:
A ile się napyskowałeś na moje wpisy?
Ładnie to tak?
Dzień miałam bardzo miły. Dziękuję .
Dobranoc
8 mar 23:43
pies: ja sie nie pyskowalem tylko ..ja to nie rozumiem bo ja jestem nierozumny bardoz przepraszam
....i dizekuje dobranocka
8 mar 23:45