W grupie 200 osób 65% uczy sie jezyka angielskiego, 47% uczy
jol: W grupie 200 osób 65% uczy sie jezyka angielskiego, 47% uczy sie jezyka rosyjskiego, a 30% uczy
sie obu tych jezykow. Oblicz prawdopodobienstwo, ze losowo wybrana z tej grupy osoba nie uczy
sie zadnego z wymienionych językow. (ale zagmatwane no nie?

)
28 gru 23:19
Aza:
Pomagam
28 gru 23:39
Aza:
IΩI= 200
zd. A −− osoba uczaca się j. ang
P(A) = 0,65
zd. B −−− osoba uczaca się j. ros.
P(B) = 0,47
AnB −−− osoba ucząca się obydwu języków
P(AnB) = 0,30
AUB −− wszystkie uczące sie języków
P(AUB) = P(A) + P(B) − P(AnB) = 0,65 +0,47 − 0,30= 0,82
to
zd. C−− osoba nie ucząca się żadnego języka
to P(C) = 1 −P(AUB) = 1 −0,82= 0,18
28 gru 23:49
jol: dziekuje
29 gru 00:14