pomocy
glax: Dany jest dodatni ułamek nieskracalny. Jeżeli dodamy do licznika ułamka 20%mianownika,
a następnie od mianownika odejmiemy 20%licznika, to otrzymamy 1,25. Jeżeli natomiast do
mianownika danego ułamka dodamy 25% licznika, a od licznika odejmiemy 1, to otrzymamy
0,5.Wyznacz ten ułamek.
7 mar 18:33
Janek191:
| l + 0,2 m | |
| = 1,25 |
| m − 0,2 l | |
7 mar 18:49
glax: mi się wydaje, że będzie
l + 0,2mm − 0,2(l + 0,2)=1,25
l − 1m + 0,25 l
7 mar 18:59
Eta:
| x | |
| −−− szukany ułamek , x>0 , y.0 |
| y | |
| | x+0,2y | | 5 | |
1/ |
| = |
| ⇒ ..... 5x=4y |
| | y−0,2(x+0,2y) | | 4 | |
| | x−1 | | 1 | |
2/ |
| = |
| ⇒ ...... 7x−4y=8 |
| | y+0,25x | | 2 | |
to 7x−5x=8 ⇒ x= 4 to 4y=20 ⇒ y=5
| | 4 | |
Szukanym ułamkiem jest : |
| |
| | 5 | |
7 mar 20:10
glax: nareszcie ktoś się zlitował

Dzięki Eta
7 mar 23:00
Eta:
7 mar 23:09