Wzory Vieta
Bedorf: Suma szóstych potęg pierwiastków całkowitych równania x2 + ax + 2 = 0 może być równa
A) 65 B) 33 C) 2 D) 9
7 mar 16:26
Eta:
x
2+ax+2=0
| | c | |
x1*x2= |
| =2= (−1)*(−2)= 1*2 ⇒ x1= ±1 , x2=±2 |
| | a | |
to x
16+x
26=1+64 =.........
odp:A)
7 mar 17:27
Bedorf: Właśnie, ale dlaczego w poleceniu proszą o sumę a ty korzystałaś ze wzoru na iloczyn
pierwiastków?
7 mar 17:33
Eta:
Jeżeli istnieją pierwiastki całkowite to
ich iloczyn jest równy ... 2 = (−1)*(−2) = 1*2
wtedy x16+x26=.... może być równa 65
7 mar 18:18