zadanie z kontekstem realistycznym :)
stg: W celu wyznaczenia szerokości rzeki zmierzono kąty, pod jakimi widać komin fabryczny stojący po
przeciwnej stronie rzeki, w odległości 10m od jej brzegu. Obrano dwa punkty pomiarowe, punkt A
na brzegu rzeki i punkt B oddalony o a metrów od punktu B (patrz rysunek).
a) Podaj wzór wyrażający szerokość rzeki w zależności od aa αα i ββ
b) Oblicz szerokość rzeki wiedząc, że a=100m,a=100m, α=60stopniα=60stopni i β=30stopni
Bardziej mi chodzi o podpunkt a jakieś wskazówki?
7 mar 16:15
stg:

doam rysunek zielone na dole to rzeka
7 mar 17:35
Eta:
"rzeka" z
glonami
7 mar 17:38