wielomian
Karolcia: wielomian w(x)= x
3 +2x
2 + ax + b jest podzielny przez trójmian Q(x) = x
2 + x + c . Wykaż, że
równość a − b = 1 zachodzi niezależnie od wartości współczynnika c.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie
7 mar 15:31
Janek191:
( x3 + 2 x2 + a x + b ) : ( x2 + x + c) = x + 1
− x3 − x2 − c x
−−−−−−−−−−−−
x2 + (a − c) x + b
− x2 − x − c
−−−−−−−−−−−−−
( a − c − 1) x + b − c
Reszta jest równa 0, więc
a − c − 1 = 0 ⇒ a − c = 1 i b − c = 0 ⇒ b = c
zatem
a − b = 1
======
7 mar 16:45
Karolcia: wszystko rozumiem oprocz tego x+1 na gorze; to wynik wzięcia pod uwagę rozwiązania?
7 mar 20:49
Janek191:
x + 1 to wynik dzielenia
7 mar 20:52
Karolcia: az mi wstyd
8 mar 15:34