Prawdopodobieństwo- dwuosobowe ławki
złyibrzydki: Bardzo proszę o sprawdzenie i korektę:
Do sali w któej było 6 dwuosobowych łąwek, weszła grupa złożona z 6 dziewczyn i 6 chłopców.
Wszystkie osoby zajęły, w sposób losowy, ponumerowane miejsca w ławkach. Oblicz
prawdpodobieństwo zdarzenia:
A− w każdej łąwce siedzi dziewczyna obok chłopaka
B− w każdej ławece siedzi chłopak który ma po lewej stronie dziewczynę
Rozw.:
|Ω|=12!
|A|= 6!*6!*26 (chłopców usadzamy w 6 łąwkach, każdy w innej, dziewczyny takze, dodatkowo każdą
parę mozemy zamienić miejscami w ławce)
P(A)= 6!*6!*2612!=1677
|B|=6!*6! (usadzamy tak jak poprzednio, tylko nie zamieniamy miejscami)
P(B)=6!*6!12!=184
Dodatkowe pytanie:
Co by było gdby miejsca nie były ponumerowane?
7 mar 14:41
pipa: błędy ortograficzne i interpunkcyjne ale jeśli jesteś dyslektykiem, to masz szanse zdać maturę
7 mar 14:47
pipa: a do sprawdzenia wzorów musisz dołączyć lupę
7 mar 14:48
złyibrzydki: @pipa łał, dzięki, dokładnie o to mi chodziło.
7 mar 16:35