Przekształć do najprostszej postaci
Redox: | | 1 | |
Przekształć do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla m= |
| |
| | 3 | |
28 gru 21:13
Silwest: 9+12m+m2−m2−2m+4=
13+10m=0
itd
28 gru 21:16
Silwest: zllllee ehh ...
9m+12m+4m2−m2−2m+4
13+10m+3m2
delta i tak dalej
wszystko prze %%
28 gru 21:18
Redox: 9m+12m+4m2 do tego miejsca rozumiem ale co sie stało tutaj " −m2−2m+4 " ?
28 gru 21:27
damorka: no właśnie mi też inaczej wyszło
zaraz napiszę
28 gru 21:30
Aza:
wyjaśniam

9+12m +4m
2 −4(
14m
2 −2*
12m*2 +2
2)=
9+12m +4m
2 −m
2 +8m −16= ....... dokończ
28 gru 21:32
damorka: no to ja już nie piszę
28 gru 21:33
Aza: 
28 gru 21:34
damorka:
28 gru 21:34
Silwest: ehh nie robie wiecej zadani po pijaku takie bledy ze by mnie z podstawowki wyzucili
28 gru 21:36
Redox: =−7+20m+3m
2 dobrze

?
28 gru 21:39
damorka: tak

teraz podstaw za m, m=(
13) i po zadaniu
28 gru 21:44
Redox: =−7+7=0
Chyba dobrze dzięki za wyjaśnienie
28 gru 21:52
Bogdan:
Tu trzeba było zastosować wzór skróconego mnożenia: a
2 − b
2 = (a + b)(a + b).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(3 + 2m)2 − 4( |
| m − 2)2 = [3 + 2m − 2( |
| m − 2)] [3 + 2m + 2( |
| m − 2)] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(3 + 2m − m + 4) (3 + 2m + m − 4) = (m + 7) (3m − 1).
| | 1 | | 1 | |
Dla m = |
| : 7 |
| * 0 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
28 gru 22:03
Redox: hmm polecenie było takie jak napisałem, czyli to poprzednie wyliczenie jest złe czy oba są
poprawne ?
28 gru 22:17
Aza:
Obydwa są poprawne
28 gru 22:37