ostrosłup
Marta: Sciana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60
stopni, a krawedz podstawy ma 4 cm.
oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa oraz cos α jaki tworzy krawedz boczna z
plaszczyzna podstawy..
7 mar 14:26
Marta: Narysowałam sobie rysunek poglądowy. Zaznaczylam wysokość ostrosłupa i na rysowałam sobie ten
kąt ktory sciana boczna tworzy z plaszczyzna podstawy.
Jedynie na co poki co wpadłam to policzyć podstawe tego powstałego trójkata czyli 2{2} (
liczac przekatna kwadratu poczym dzielac ja na pol.)
teraz wysokosc moge obliczyc z tgα = H/2{2} ?
7 mar 14:30
Jerzy:
60o to kąt nachylenia ściany, a nie krawędzi bocznej
7 mar 14:36
Marta:

czyli to nie ten kąt?
7 mar 14:39
Jerzy:
No ten, więc po co mieszasz do tego przekątną podstawy ?
7 mar 14:42
Marta: czyli podstawa trójkata jest polowa długosci boku kwadratu ?
7 mar 14:45
Jerzy:
Oczywiście
7 mar 14:46
Marta: to teraz mój pomysł jest taki :
podstawa trójkąta = 2
Wysokosc wyliczam z tg 60stopni= H/2
czyli H = 2 pierwiastki z 3
nastepnie przeciwprostokątną z tw. pitagorasa co daje mi wynik= 4
ale niewiem co dalej jesli znam dlugosci wszystkich boków trójkata
7 mar 14:49
Marta: W jednej z ksiązek mam wzór na Pc= a
+ 4x1/2 ah
jesli podstawiam do tego swojego dane wychodzi mi 32 wynik pola całkowitego, ale niewiem czy
tak ma być

pc= 4
+ 4 x 1/2 * 4 * 2 = 16+16 = 32
7 mar 14:55
Jerzy:
Znasz wysokość ściany bocznej więc obliczysz Pc
Szukany kąt wyliczysz znając wysokość bryły i połowę przekątnej podstawy
7 mar 14:56
Marta: pozwolę się spytać
http://zadane.pl/zadanie/1006357 na podstawie tego co tam jest rozwiazane − > czemu tam podstawa
trojkata jednak jest liczona z wzoru na przekatna podzielona na jej polowe
7 mar 15:03
Jerzy:
To jest inne zadanie...tam znamy krawędź boczną
7 mar 15:07
Marta: pc= 16 + 32 = 48
7 mar 15:09
Marta: cosα = 30 stopni ?
7 mar 15:17