pytanie oo funkcję kwadratową
polko: Mając miejsca zerowe −2 oraz 5 funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c mam podać zbiór argumentów
gdzie f(x).−10 doprowadziłem do postaci :
f(x)=a(x2−3x−10) nie mam pojęcia skąd wyliczyć "a" znalazłem oś symetrii x=1,5, ale nie wiem
czy parabola ma ramiona w górę czy w dół stąd nic kompletnie nie przychodzi mi do głowy co
dalej ?
7 mar 12:27
5-latek : Przeciez masz podane f(x)=x2+bx+c czyli a>0 to ramiona w ....
7 mar 12:29
Janek191:
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry
7 mar 12:29
Janek191:
Co to jest f(x) − 10 ?
7 mar 12:30
polko: jest błąd mam znaleźć zbiór argumentów f(x)>−10 trochę to dziwne dla mnie a zawsze trzeba je
namacalnie wyliczyć
7 mar 12:33
5-latek : f(x)= (x+2)(x−5) wymnoz to
7 mar 12:34
polko: dalej jak to obliczyć:
a(x2−3x−10).−10 i co za "a" ?
7 mar 12:34
polko: a(x2−3x−10).>−10
7 mar 12:34
polko: kurcze jeszcze źłe:
a(x2−3x−10)>−10
7 mar 12:35
Janek191:
Patrz: 12.29
7 mar 12:35
polko: juz wiem dzięi, ale to "a" dalej do mnie nie przemawia
7 mar 12:36
polko: dzięki zakoduję w głowie
7 mar 12:37
Janek191:
x1 = − 2 x2 = 5
f(x) = x2 + b x + c
więc
f(−2) = 0 ⇔ (−2)2 − 2 b + c = 0 ⇔ 4 − 2 b + c = 0
f(5) = 0 ⇔ 52 + 5 b + c = 0 ⇔ 25 + 5 b + c = 0
Odejmujemy stronami
21 + 7 b = 0 ⇒ b = − 3
4 − 2*(−3) + c = 0 ⇒ c = − 10
zatem
f(x) = x2 − 3 x − 10
=================
f(x) > − 10
czyli
x2 − 3 x − 10 > − 10
x2 − 3 x > 0
x*(x − 3) > 0 ⇔ x ∊ ( − ∞, 0 ) ∪ ( 3; +∞)
==============================
7 mar 12:44
Kacper:
Wystarczy skorzystać z postaci iloczynowej.
7 mar 12:46
Janek191:
Inny sposób
7 mar 12:48
7 mar 12:48