Ile jest takich liczb
Artix1500: Oblicz ile jest przystych liczb szesciocyfrowych w których zapisie występuje co najmniej jedna
czwórka i nie występuje piątka.
6 mar 23:56
Artix1500: Czy jeżeli policzę to w standardowy sposób czyli wszystkie liczby parzyste bez cyfry 5 , a
nastepnie odejme ilość liczb parzystych w których nie występuje 5 i 4 to będzie to poprawne ?
(Moje myślenie)
8*9*9*9*9*5 − 7*8*8*8*8*4 = 147752
7 mar 00:01
Artix1500: ?
7 mar 11:22
Eta:
8*9*9*9*9*5 =.... i to wszystko
7 mar 12:19
Artix1500: ale wtedy sa tam tez liczby w ktorych nie wystepuje liczba 4
7 mar 12:26
Eta:
1 miejsce : bez zera i bez piątki
2, 3, 4,5, miejsce : już z zerem i bez piątki
6 miejsce parzysta ze zbioru {0,2,4,6,8}
taki zapis spełnia warunki zadania
z reguły mnożenia: 8*9*9*9*9*5=....
Czy już jasne?
7 mar 12:40
Eta:
Słuszna uwaga ( źle odczytałam treść zadania .... sorry
7 mar 12:44
Kacper:
Eta u ciebie występuje np liczba 366662, a ona nie spełnia warunków zadania
7 mar 12:45
Eta:
Taaaaaaaak

już się poprawiłam
7 mar 12:48