pochodna
marco: Dana jest funkcja
f(x)=2x2+73−x
wyznacz najmniejszą liczbę spełniającą nierówność
x*5* f '(−2)≥100
Odpowiedź. 105
6 mar 23:10
5-latek : | | 4x*(3−x)−(2x2+7)*(−1) | |
f'(x)= |
| |
| | (3−x)2 | |
| | 12x−4x2+2x2+7 | |
f'(x)= |
| |
| | (3−x)2 | |
| | −2*(−2)2+12*(−2)+7 | |
f'(−2)= |
| |
| | 3−(−2))2 | |
x*5(f'(−2)≥100
x*5*(−1)≥100
−5x≥100
x≤−20
7 mar 09:14
5-latek : W sumie wiem co powinno być w tej nierownosci ale jak się daje zadanie do pomocy tak pozno i
chce się natychmiast rozwiązania bo trzeba isc spac to takie sa skutki potem
7 mar 09:17
krystek: 5−latku pozdrawiam
7 mar 09:26
5-latek : Dzień dobry
krystek 
Pozdrawiam serdecznie

U mnie się trochę zmienilo . Napisze CI na emalia później
7 mar 09:29