Zadanie 2
Kamil: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 (stopni) . Oblicz obiętość tego
graniastosłupa jeśli jego wysokość jest równa 12 cm a przekątna ściany bocznej 15 cm.
6 mar 23:02
Eta:

a=
√152−122= 9 , H=12
P
p=a
2*sin60
o=............. ,
V= P
p*H=.............
6 mar 23:45
kobieta0k: a= krawędź podstawy
a2 + 122 = 152
a2 = 152 − 122
a= √225−144
a=√81
a=9
krótsza przekątna dzieli romb na 2 trójkąty równoboczne o a=9
z zależności w trójkącie prostokątnym
przekątne rombu e=9, f= 9√3
V = Pp *H
Pp rombu= 1/2 e*f = 0,5* 9*9√3
V= [ 0,5* 9*9√3 *12 ] cm3
V=6*81√3 =486√3cm3
7 mar 00:00
kobieta0k: małe sprostowanie:
z zależności w trójkącie równobocznym, a= 9cm, 1/2 e= 4,5cm, 1/2f = 9√3 : 2
przekątne rombu e=9, f= 9√3
1
7 mar 00:06
Kamil: Dzięki właśnie to ćwicze
7 mar 10:20
Kamil: Mogli byście mi to wytłumaczyć, bo nie wiem skąd się wzieło a i jaki jest wzór na a=
√152−122=9.Nie rozumiem tego.
7 mar 10:50
Kamil: Czyli tam gdzie jest a2 używamy wzoru na Pitagorasa tak ? a2+b2=c2
7 mar 11:15
dero2005:
Ściana boczna jest prostokątem o boku 12 i a. Przekątna tej ściany ma długość 15. Stąd wzór
Pitagorasa a2 + 122 = 152
7 mar 11:20
Kamil: A to bok c robi za przekątną d ?
7 mar 11:38
Kamil: Bo przekątna 15 cm to inaczej d.
7 mar 11:38
dero2005:
Tak, przkątna ściany bocznej to jest przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym. We wzorze
może być oznaczona literką c.
7 mar 11:53
Eta:
Co tu kombinować , podałam wszystko "na tacy"
7 mar 12:00
Kamil: A chciałem się upewnić bo jutro piszę sprawdzian z stereometrii.
Eta: to to co napisane to wystarczy ?
7 mar 12:11
Kamil: twoje
7 mar 12:12
Kamil: To ja już nie mam pytać.
7 mar 12:14
Kamil: ytań*
7 mar 12:14
Eta:
7 mar 12:22