dwie siostry kupiły działke w kształcie trapezu prostokatnego o wymiarach podsta
krzysiek: dwie siostry kupiły działke w kształcie trapezu prostokatnego o wymiarach podstaw 25m i 40m i
wysokosci 60m. Zamierzaja ja podzielic płotem na dwie czesci rownoległe do podstaw tego
trapezu. wykaz ze dlugosc pllotu wyrazi sie wzorem 25 + 0.25x gdzie x jest odległoscia plotu
od krotszej podstawy
28 gru 20:46
jo:

Widząc powstałe dwa trójkąty prostokątne można skorzystać z tw. Talesa, wtedy
czyli y=25+z=25+0,25x.
29 gru 11:13
krzysiek: ?
29 gru 13:58
jo: Co jest niejasne? Te dwa trójkąty prostokątne są podobne i zachodzą w nich takie zależności jak
zapisałam...
29 gru 14:03
Semi: dlaczego "z" to jest 1/4x?
15 lut 16:58
Khahir: Wynika to z przekształcenia wzoru

z= 15/60x czyli 1/4x
26 kwi 21:06
kasia: witam, a czy można to zadanie zrobić w taki sposób:
25+0,25x=40+60−x
1,25x=75
h=x=60 c.n.u
czy takie coś może być ? bo tak jak wyżej na rysunku y to jest to samo co 60−x
z góry dziękuję za odpowiedź
12 lut 14:29