funkcje trygonometryczne
akronim:

W trójkącie prostokątnym ABC bok AB ma długość 3
√13, a tgα = 2/3.
Jaki jest obwód tego trójkąta?
6 mar 22:16
Eta:

|AB|=c= 3
√13 to c
2=9*13=39
to: 4k
2+9k
2=39 ⇒ 13k
2=39 ⇒ k
2=3 ⇒ k=
√3 >0
|AC|=3k =3
√3 , |BC|=2k=2
√3
L(ABC)=|AB|+|AC|+|BC|= .........
6 mar 22:21
5-latek : Możesz teraz z e wzoru
| | tgα | |
sinα= |
| = policz |
| | √1+tg2α | |
a wiesz ze
| | BC | |
sinα= |
| wiec wylicz BC |
| | AB | |
| | BC | |
teraz tgα= |
| i wylicz CA |
| | CA | |
lub CA z twierdzenia Pitagorasa
6 mar 22:22
Eta:
@
5−latka
Nikt takich wzorów nie chce się uczyć w dzisiejszych czasach
6 mar 22:25
5-latek : Wiem
6 mar 22:27
Eta:
A czy w ogóle ktoś chce się uczyć?
Z roku na rok coraz mniej ambitnych maturzystów
6 mar 22:29
5-latek : Eta 
Masz racje . Mysle ze po Swietach pojawia się ci ambitni
6 mar 22:32
akronim: mnie wyszło że c2 = 117 czyli k = 3, zatem |BC| = 6cm, |AC| = 9 cm
czyli obwod 3(5+√13)
6 mar 22:37
Eta:
Jasne

sorry 9*13=
117 ( nie wiem czemu zobaczyłam
39 ( 3*13)
dobrze ,że nie przepisujesz bezmyślnie
6 mar 22:40
akronim: Dziękuję za pomoc
6 mar 22:41
Eta:
6 mar 22:44