prawdopodobienstwo
df: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej jedną „jedynkę”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną
„szóstkę”.
Jak obliczyc czesc wspolnna przeciwnych zdarzen?
A'−zadnej 1
B−zadnej 6
To czesc wpolna ,ze nie wylosowalismy 1 oraz 6, czyli 4*4*4 ? ale o czyms musze zapominac, bo
w rozwiazaniu licza ta czesc wspolna wprost, rozbijajac na 3 przypadki i wychodzi im inny
wynik, wiec cos jest na rzeczy
Mila:
|Ω|=6
3=216
A∩B:
(6,1,x
i), x
i∊{2,3,4,5}− 3!*4= 24 zdarzenia
lub
(6,6,1)− 3 zdarzenia
(6,1,1) − 3 zdarzenia
|A∩B|=24+3+3=30 zdarzeń
B− otrzymamy co najmniej jedną „szóstkę”.
|B'|=5*5*5=125
|B|=216−125=91