Logarytmy
Igor: log3x=log35+log34
Jak zapisać rozwiązanie takiego równania?
6 mar 22:02
Igor: po prostu
log3(5*4) = −||−
log3(20)= −||−
6 mar 22:05
Eta:
Napisz poprawnie lewą stronę ( brakuje liczby logarytmowanej !
6 mar 22:06
Janek191:
Pewnie jest log
3 x
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
?
6 mar 22:07
Eta:
J.. Jasnowidzem jesteś ?
6 mar 22:08
5-latek : Dobry wieczor
Eta ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pewnie ze
Janek191 nie przyzna CI się ze to słynny jasnowidz Krzysztof Jackowski
6 mar 22:10
Igor: Czyli jak powinienem to rozpisać?
6 mar 22:13
Eta:
Czy po lewej stronie jest : log3x czy log3x( ?)
jeżeli
log3x=log35+log34 to x>0
log3x=log320 ⇒ x=20
6 mar 22:24
Igor: jeśli mam 2log
32 to on = log
34
6 mar 22:26
Eta:
Tak
6 mar 22:26
Igor: 1/2log
549 = log
57
6 mar 22:28
Eta:
6 mar 22:29
6 mar 22:48
Eta:
Co to za brednie?
1 nie może być podstawą logarytmu !
6 mar 22:49
6 mar 22:50
Igor: znaczy 0,1 tam wszędzie.
6 mar 22:50
6 mar 22:50
Igor: Bo nie chciało mi się pisać a log≠1 to się dowiedziałem teraz
6 mar 22:50
Eta:
x>0
log
0,1x=log
0,12
3−log
0,13
| 8 | | 8 | |
log0,1x= log0,1 |
| ⇒ x= |
| |
| 3 | | 3 | |
6 mar 22:53
Igor: log54+log5x=(1/2)log549
log54+log5x=log57
6 mar 22:56
Janek191:
Wylicz z tego log5 x
6 mar 22:58
5-latek : log5(4*x)= log57 (dlaczego tak napisałem ?
4x=7 (dlaczego tak moglem zapisac ?Nie zapomnij o zalozeniu co do x
(
6 mar 22:59
Igor: 4*x=7
x=3
6 mar 23:00
5-latek : 4*3=7?
6 mar 23:01
Janek191:
4*3 = 12 ≠ 7
6 mar 23:02
6 mar 23:03
Igor: A dobra mój błąd xd.
6 mar 23:03
5-latek : Poza tym nie odpowiedziales na moje pytania
One sa ważne gdyż nie tylko musisz wiedzieć jak ale tez dlaczego tak
6 mar 23:04
Igor: x>0
x≠0
6 mar 23:05
5-latek : Nie znasz wzorow podstawowych
6 mar 23:07
5-latek : W poscie 22:58
moglem zapisac tak dlatego ze
logab+logac= loga(b*c) i wzor działa w druga strone
6 mar 23:09
Igor: 8=25x
x=8/25
6 mar 23:10
5-latek : Igor proszse nie pytac mnie o takie rzeczy gdyż to jest poziom szkoly podstawowej a nie liceum
Drugi zapis w poscie 20:58 jest możliwy dlatego ze funkcja logarytmiczna jest
roznowartosciowa
6 mar 23:14
6 mar 23:17
Igor: No bo często tracę koncentracje i nie myślę, i wychodzą głupoty.
6 mar 23:20
Igor: I dziękuje wszystkim za pomoc
6 mar 23:22
5-latek : No to kup sobie jakie witaminy na pamięć i koncentracje
Chyba nazywają się Bilobil (nie zartuje
6 mar 23:22
Igor: A jeszcze jedno pytanko bo już trochę się pogubiłem.
log52
6 mar 23:24
Igor: log5x=log22+log52
log5x=2+ log52
6 mar 23:28
5-latek : Czemu to się rowna ?
Jest to liczna niewymierna
Możesz ja obliczyć tak
| log2 | |
log52= |
| (zmianan podstaw logartmu na podstawe 10 |
| log5 | |
z pamięci log2=0 301
| 10 | |
log5= log |
| = log10−log2 = 1−0,301=0,699 |
| 2 | |
To sa logarytmy dziesiętne
| log2 | | 0,301 | |
teraz log52= |
| = |
| = policz |
| log5 | | 0,699 | |
6 mar 23:32
5-latek : a już widze
przecież log22=1 (wzor logaa=1
6 mar 23:33
5-latek : a później możesz zapisac sobie ze 1=log55
czyli dostaniesz
log5x= log55+log52
dalej już sam
6 mar 23:36
Igor: A jeśli mam tak
log5x=2+ log52
6 mar 23:39
Igor: log5=log55+log55+log52
x=50
6 mar 23:40
5-latek : no to log
525=2 bo 5
2=25
Pasuje ?
6 mar 23:41
Igor: log(x+2)=logx+log2
6 mar 23:41
5-latek : Możesz tez tak sobie zapisac
6 mar 23:42
Igor: log(x+2)=logx+log2
x≈−2
x>−2
6 mar 23:43
Igor: x≠−2*
6 mar 23:43
5-latek : to już będzie ostanie
zalozenie x+2>0 i x>0 (wyznacz czesc wspolna rozwiazan
Teraz log(x+2)= log(x*2)
x+2=2x rozwiąż to i sprawadz roziazania z założeniami
Dobranoc
6 mar 23:45
Eta:
x+2>0 i x>0 ⇒ x>0
log(x+2) =log(2*x) ⇒ x+2=2x ⇒x=.....
6 mar 23:46
Igor: Dziękuje i życzę miłej nocy wszystkim
6 mar 23:48
5-latek :
6 mar 23:48
Igor: log2(x−3)=log2(x−3)
x−3=x−3 ?
x/3 = x/3
x=x ?
6 mar 23:54
5-latek : Ojj Igor myśl
Mowilem zebys poszsdl spac a nie pisal zadania po nocach
x−3>0 to x>3
x−3=x−3
x−x=3−3
0=0 (równanie tozsamosciowe
ale ... no wlasnie czy dla wszystkich xow ?
Twoja kolej
7 mar 09:00