matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum
pionas0407:
http://ifotos.pl/zobacz/zadajpg_swxrern.jpg
Pod pkt a i b
nie wiem jak zacząć i jak zrobić
najlepiej jakbyście wszystko rozpisali to wtedy się tego typu zadań nauczę robić
6 mar 21:59
Janek191:
a) f(x) = − x
3
+ a x więc
a
f '(x) = − 3 x
2
+ a = 0 ⇔ − 3 x
2
= − a ⇔ x
2
=
3
Dla a < 0
6 mar 22:05
xx:
i jeszcze dla a=0 też nie ma.
7 mar 12:04