Wyznacz zbiór wartości parametru m dla którego równanie ma 3 różne pierwiastki
Slavko: Witam

Czy mógłby mnie ktoś poratować wskazówką od czego zacząć

Wyznacz zbiór wartości parametru m dla którego równanie ma 3 różnepierwiastki
(x−2)(x
2−x)=(x−2)m
6 mar 21:57
Eta:
(x−2)(x2−x)−(x−2)m=0
(x−2)(x2−x−m)=0
x=2 teraz x2−x−m=0 ma mieć dwa różne pierwiastki i różne od 2
to 1/ Δ>0
i 2/ f(2)≠0
..................
dokończ
6 mar 22:02
5-latek :

jedynie co mi przyszlo do glowy na teraz to zrobić wykres funkcji y=(x−2)(x
2−x) (niebieski i
y=x−2 zielony
6 mar 22:05
5-latek : Już sobie zapisuje
6 mar 22:06
Slavko: (x−2)(x
2−x−m)=0
Nie mogę zrozumieć skąd to się wzieło
6 mar 22:09
Eta:
6 mar 22:09
Eta:
Wyłączamy przed nawias (x−2) z obydwu składników
6 mar 22:10
Slavko: (x−2)(1−m)(x2−x) W ten sposób?
6 mar 22:14
Eta:
Nie!
(x−2)(x2−x)−(x−2)m=0
(x−2)[(x2−x)−m]=0
(x−2(x2−x−m)=0
jasne?
6 mar 22:16
Slavko: Już zakapowałem z tym czynnikiem ,przepraszam ale to moja n−ta godzina dzisiaj i końca nie
widać
6 mar 22:17
df: Eta, a gdyby wlasnie chciec to robic wykresem, w taki sposob, ze chcialbym doprowadzcic
do postaci, ze po prawej strony mam samo m. daloby sie ?
sprawdzam co sie dzieje dla x=2 , rownanie spelnione 0=0
dalej jak zakladam,ze x≠2, to mam x2−x=m , ale na tym wykresie nie odczytam 3 pierwiastkow.
6 mar 22:18
df: po prawej stronie*
6 mar 22:19
Slavko: Delta
12−4*(−m) >0
1+4m >0
4m>1
m>1/4
Dlaczego f(2)≠0 ?
6 mar 22:22
Slavko: Już wiem
6 mar 22:24
Eta:
No i gitara
6 mar 22:26
df: bo moze sie zddarzyc, ze 2 bedzie pierwiastkiem tego rownania, a przeciez wszystkie maja byc
rozne
6 mar 22:26
Slavko: m>1/4 jest wynikiem ,tak?
6 mar 22:40
Eta:
i f(2)≠0 ⇒ 4−2−m≠0 ⇒ m≠2
6 mar 22:44
Slavko: To dobrze mi wyszło ,dziękuje za pomoc
7 mar 00:19