Kombinatoryka
12345678: Pomoże ktoś ?
Ile otrzymamy różnych wyników rzucając:
a. trzy razy sześcienną kostką do gry,
b. trzema monetami i kostką sześcienną.
2. Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych:
a. podzielnych przez 10,
b. w których co najmniej jedna cyfra jest równa 4?
8. Z klasy liczącej 12 chłopców i 8 dziewcząt wybrano losowo 3−osobową delegację. Ile jest
takich delegacji w skład których weszła 1 dziewczyna i 2 chłopców?
9. W kwiaciarni znajduje się 6 odmian kwiatów. Ile można ułożyć z nich bukietów składających
się z pięciu różnych kwiatów?
10. Agata chce rozmieścić 4 sweterki w szafce, w której jest 6 szuflad. Na ile sposobów może to
zrobić? Ile jest takich sposobów jeśli każdy sweter znajduje się w innej szufladzie?
6 mar 21:50
Eta:
A Ty gdzie się wybierasz ?
6 mar 21:52
6 mar 21:53
12345678: A gdzie mam się niby wybierać ?
6 mar 21:53
Eta:
6 mar 21:54
12345678: Innym jakoś każdy rozwiązuje zadania i nie odsyła do samodzielnej nauki...
6 mar 21:55
6 mar 21:55
5-latek : Odsyla ,odsyla
6 mar 21:56
12345678: Z tym że ja nie mam ochoty zarywać kolejnej nocy na naukę bo i tak już ledwo chodzę a dla was
takie zadania to pestka.
6 mar 21:57
12345678: Forum do pomagania a żadnej pomocy tutaj nie ma.
6 mar 22:03
Mila:
Nie narzekaj tak, zaraz pomogę.
6 mar 22:11
Eta:
6 mar 22:11
12345678: Dziękuję, w końcu ktoś życzliwy
6 mar 22:12
12345678: w 1 a) mi wyszło 216 i nie wiem czy dobrze
6 mar 22:14
Eta:
"dobroduszny" i "miłosierny"
To własnie Nasza
Milusia taka jest
6 mar 22:14
Eta:

.... bardzo dobrze
6 mar 22:14
Mila:
1) Ile otrzymamy różnych wyników rzucając:
a. trzy razy sześcienną kostką do gry,
6*6*6=216
b. trzema monetami i kostką sześcienną.
23*6=8*6
6 mar 22:14
Mila:
2) Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych:
a. ) podzielnych przez 10,
Tyle ile liczb trzycyfrowych ma cyfrę jedności równą 0.
90
b.) w których co najmniej jedna cyfra jest równa 4?
1)
Wszystkich trzycyfrowych jest:
9*10*10=900
Wszystkich trzycyfrowych bez cyfry 4 jest:
8*9*9=648
900−648=252 tyle jest liczb trzycyfrowych w których co najmniej jedna cyfra jest równa 4.
6 mar 22:22
Mila:
Z klasy liczącej 12 chłopców i 8 dziewcząt wybrano losowo 3−osobową delegację.
Ile jest takich delegacji w skład których weszła 1 dziewczyna i 2 chłopców?
6 mar 22:27
Mila:
Agata chce rozmieścić 4 sweterki w szafce, w której jest 6 szuflad.
Na ile sposobów może to zrobić?
6*6*6*6=36*36=.. jeśli sweterki są różne .
Ile jest takich sposobów jeśli każdy sweter znajduje się w innej szufladzie?
6*5*4*3=
6 mar 22:30
12345678: Dzięki
6 mar 22:32
Mila:
Na drugi raz wpisuj inny nick, numer źle mi się kojarzy,
pewni panowie numerowali naszych rodaków.
6 mar 22:34
12345678: Gdy był inny nick nikt mi nawet nie odpowiedział.
6 mar 22:36
Mila:

Nie byłoby tak źle. Czasem trzeba poczekać.
Wpisujesz ? i wysyłasz do początku.
6 mar 22:38