matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
mateo:
W pewnym ciągu arytmetycznym różnica jest równa r = 1,5, a a
1
= −1. Ile w tym ciągu jest wyrazów mniejszych od liczby 147?
6 mar 21:21
5-latek :
a
n
= a
1
+(n−1)*r podstaw dane wylicz a
n
i a
n
<147
6 mar 21:26