ciaaaalo
Adam: Co to znaczy, że mam rozwiązać układ równań w ciele Z23
6 mar 21:15
Benny: Ciało reszt z dzielenia z 23.
6 mar 21:20
Mila:
Arytmetyka mod(23).
6 mar 21:21
6 mar 21:35
Eta:
"cielę" to taka mała krówka
6 mar 21:36
5-latek :
6 mar 21:38
Eta:
6 mar 21:39
Adam: może ktoś mi powie tylko co mam wyliczyć, i ja sobie sam to policze
6 mar 21:40
Adam: bo ja nie wiem jaki wypływ ciało ma na równanie
6 mar 21:41
Benny: Zastanów się na przykład nad tym:
x2+1=0
Rozwiąż w ciele liczb rzeczywistych oraz w ciele liczb zespolonych.
6 mar 21:44
Mila:
Napisz ten układ, może coś się poradzi na Twój problem.
6 mar 21:45
Adam: Benny
x=1 lub −1
ale o co chodzi z tym ciałem?
6 mar 21:53
b.: ma duże znaczenie jeśli chodzi o rachunki, np. 5−1=14, bo 5*14 = 1 w Z23,
natomiast metoda rozwiązywania układu równań jest taka sama jak w R
6 mar 22:01
Adam: mam powiedzmy wygenerowane wszystkie ciała z23, ale mam je z czymś pomnozyć, mam odwrotności ,
oraz pierwiastki
6 mar 22:02
Adam: 13x+3y = 2
2x+5y = 6
13x = 2−3y
y=6/5−2/5x.
y=6/5−2/5(2/13−3/13y)
x = −8/59 y=74/59
6 mar 22:04
Adam: Podaj numer ciała: 23
Phi(23)=22
Liczba|| Odwr || Pierwiastki
0||N istn|| 0
1|| 1|| 1 22
2|| 12|| 5 18
3|| 8|| 7 16
4|| 6|| 2 21
5|| 14||
6|| 4|| 11 12
7|| 10||
8|| 3|| 10 13
9|| 18|| 3 20
10|| 7||
11|| 21||
12|| 2|| 9 14
13|| 16|| 6 17
14|| 5||
15|| 20||
16|| 13|| 4 19
17|| 19||
18|| 9|| 8 15
19|| 17||
20|| 15||
21|| 11||
22|| 22||
6 mar 22:06
Adam: ale co dalej?
6 mar 22:06
Adam: dlaczego każdy mówi szczątkowo, jak mam rozpisane elementy dla ciała, to co z nim zrobić w
układzie równań
6 mar 22:10
b.: y=6/5−2/5x −− to nie jest najszczęśliwszy zapis (choć może ujdzie),
lepiej zamiast np. 6/5 napisać 6*5−1, i dalej 6*5−1=6*14=15.
6 mar 22:10
Adam: a 15 skąd wziąłeś?
6 mar 22:12
b.: > dlaczego każdy mówi szczątkowo
Dlatego że to jest banalne zadanie i nikt nie chce go zrobić za Ciebie, tylko jakoś
naprowadzić.
To co policzyłeś (o 22:04) to było w R, a nie w Z23.
6 mar 22:12
b.: Pomnożyłem 6*14 w Z23.
6 mar 22:13
Adam: ja wiem, że to było w R, ale 6*14, nadal nie wiem w jaki sposób wynik został przetworzony na
ciało 23
6 mar 22:17
Adam: i wyszedł 15
6 mar 22:17
Adam: ja wiem, że to proste zadanie, ale to dla mnie nieszczęscie, zostało mi ostatnie, i z ciałem, i
na tym koniec, później nie będę miał takich
6 mar 22:18
Adam: zadań
6 mar 22:18
6 mar 22:18
Adam: ok rozumiem, ale otrzymałem to i dalej co zrobić?
6 mar 22:22
Adam: podstawićtutaj
?
y=6/5−2/5x
6 mar 22:22
Adam: dobra nieważne, zamykam temat
6 mar 22:27
6 mar 23:41
Mila:
To pięknie.
7 mar 17:24