ciagi
CiemniakZcIagow: Witam. Kompletnie nie rozumiem ani słowa z tego zadania.:
http://www.zadania.info/d17/3947344
Ktoś mógłby je objaśnić po ludzku? Dozgonna wdzięczność człowieka w potrzebie..
6 mar 20:50
Jack: takich zadan sie nie robi na poziomie licealnym
6 mar 21:05
bartek : Jesteś pewny?
6 mar 21:56
Jack: trudne nie jest, ale raczej nie spotkalem nigdzie podobnego...
6 mar 21:57
Godzio:
A czego nie rozumiesz.
Mamy jakiś ciąg geometryczny:
an = a1 qn − 1 gdzie n to nr wyrazu
x = aa = a1 * qa − 1
y = ab = a1 * qb − 1
z = ac = a1 * qc − 1
Dalej chyba nic nadzwyczajnego nie ma.
6 mar 22:02