kombinatoryka i inne cuda wianki
Nikka: Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka należy na klawiaturze
domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca, ale
zapamiętał, że pierwsza i ostatnia cyfra kodu jest nieparzysta, a suma dwóch środkowych jest
równa 6. Aby otworzyć furtkę syn pana Nowaka będzie musiał wpisać kod co najwyżej
a. 125 razy
b. 150 razy
c. 175 razy
d. 100 razy
Proszę o wyjaśnienie jak się do tego zadania zabrać.
28 gru 20:24
krzysiek: 1 ppozycja do wyboru(1,3,,5,7,9)− 5 liczb
2,3 pozycja do wyboru (0+6 1+5 2+4 3+3 4+2 5+1 6+0)− 7 liczb
4 pozycja do wyboru(1,3,,5,7,9)− 5 liczb
z zasady mnozenia 5*5*7=175
odp c
28 gru 20:30
Nikka: dziękuję
28 gru 20:35
Aza:
cyfr nieparzystych jest 5
wiec na pierwszym i ostatnim miejscu mamy po 5 możliwości wyboru
dwie środkowe maja dać w sumie 6
zatem : ( 0,6) (6,0) ( 1,5) (5,1) (3,3) ( 2,4)(4,2) −−− siedem możliwości
na zasadzie reguły mnożenia otrzymamy:
5*7*5= 175
odp . c)
28 gru 20:45
Aza:
28 gru 20:46
Nikka: Zad. 2
Trzech chłopców i dwie dziewczynki ustawiają się w szeregu. Na ile sposobów mogą to zrobić,
jeśli dziewczynki mają stać z chłopcami przemiennie.
Zakładam, że to znów reguła mnożenia.
W szeregu mamy pięć miejsc. Jeśli chłopcy i dziewczynki mają stać przemiennie to na pierwszej
pozycji musi być chłopiec.
1 miejsce − chłopiec − wybieramy z 3 chłopców − 3 możliwości
2 miejsce − dziewczynka − wybieramy z 2 dziewczynek − 2 możliwości
3 miejsce − chłopiec − z 2 − dwie możliowści
4 miejsce − dziewczynka − 1
5 miejsce − chłopiec − 1
Z reguły mnożenia 3*2*2*1*1 = 12
Czy to jest dobrze?
28 gru 20:51
krzysiek: 2*2!+2*3!=16
28 gru 20:53
Nikka: prawidłową odpowiedzią jest 12...
28 gru 20:56
krzysiek: 2!*3!=12
28 gru 20:57
Nikka: wynik to ja znam Krzyśku − potrzebne mi pełne rozwiązanie
28 gru 21:00
Nikka: dziękuję Azo
28 gru 21:02
Aza:
Możliwe takie ustawienia to:
C, D, C, D, C −−− tylko takie :
zatem D −− wybieramy na 2! sposobów
C −− " " na 3! sposobów
rm: 2!*3! = 12 sposobów
28 gru 21:09
Nikka: czy to jest reguła mnożenia ( z użyciem permutacji) ?
próbuję coś zrozumieć z tego typu zadań
28 gru 21:12
Aza:
tak
28 gru 21:27
Nikka: Ile liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach można utworzyć ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5}?
28 gru 21:38
ANNA: Stosując regułę mnożenia:
I cyfra − 5 możliwości (1,2,3,4,5)
II cyfra − 5 " (włączamy zero, ale jedna cyfra już zużyta)
Zatem: 5 * 5 = 25 liczb 2−cyfrowych o różnych cyfrach.
28 gru 22:00
Aza:
28 gru 22:01
ANNA:
28 gru 22:04
Bogdan:
Witam zespół
ABBA 
. Dziękuje
ANNO za świąteczną kartkę, byłem mile zaskoczony.
28 gru 22:09
ANNA:
Witaj
Bogdanie. Miło mi zatem.
28 gru 23:54
ANNA: Życzę dobrej nocy wszystkim, szczególnie
ABBIE. Do jutra!
29 gru 00:20
Aza:
Miłych snów
29 gru 01:06
Bogdan:
Dobranoc
29 gru 01:12