Wartość funkcji logarytmicznej dla argumentu x_0
Jagienka: Oblicz wartość funkcji f(x)=2
x+2 dla argumentu x
0
x
0 =
√log24 2 + log4 3 + log2 4 3
Pilnie potrzebuję odpowiedzi, z góry bardzo dziękuje

6 mar 20:04
5-latek : Wiesz ja bym to rozwalil logarytmami dziesiatnymi le loga rytmy log
43
log
42=0,5
wiec log
242= (log
42)
2=0,25
| | log3 | | 0,48 | |
teraz log43= |
| = |
| =0,8 |
| | log4 | | 0,6 | |
wiec llog
243=(log
43)
2= 0,64
wiec wyraźnie pod pierwiastkiem będzie rowne
0,25+0,64+0,8= 1,69 to
√1,69= 1,3
Teraz 2
1,3+2= 2
3,3 dalej już Ty
6 mar 21:13
5-latek : Może ktoś pokaze inaczej
6 mar 21:15
Godzio:
Jak jest jakieś wyrażenie pod pierwiastkiem to trzeba szukać wzoru skróconego mnożenia
log
422 + 2 * log
42 * log
43 + log
423 = (log
42 + log
43)
2 = log
426
| | 1 | |
x0 = log46 = log226 = |
| log26 = log2√6 |
| | 2 | |
f(x
0) = 2
log2√6 + 2 = 2
log2√6 * 2
2 =
√6 * 4 = 4
√6
6 mar 21:20
5-latek : Czesc
Godzio 
Zaraz to sobie zapisze tez Dzieki
6 mar 21:23
Godzio:
Hejo
6 mar 21:27