Ala:
prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
koszt wynajmu autokaru wynosi 1440 zł. na wycieczkę pojechało 3 uczniów mniej, niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego ucznia o 2 zł.
a) Ile osób pojechało na wycieczkę?
b) jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
30 sty 17:08
Jakub:
x - tyle osób pojechało na wycieczkę
y - taki koszt był dla każdego uczestnika
układ równań do rozwiązania
x*y=1440
(x-3)*(y+2)=1440
Pozbywasz się nawiasów, następnie za x*y podstawiasz 1440 i otrzymujesz równanie z którego wyznaczasz np. x i podstawiasz do pierwszego. Otrzymujesz równanie z jedną niewiadomą dalej już łatwo.
30 sty 18:26
Gość:
dokładnie taki sam układ równań ułozyłam ale jak obliczam to mi cos nie chce wyjśc nie wiem może robie blędy przy obliczaniu.. a mógłbys mi powiedziec czy Tobie wyszedł wynik
30 sty 18:43
Jakub:
(x-3)*(y+2)=1440
xy+2x-3y-6=1440
1440+2x-3y-6=1440
2x-3y=6
x=3+3/2y
Jak podstawisz do pierwszego równania i wymnożysz to otrzymasz równanie kwadratowe gdzie delta się ładnie pierwiastkuje.
30 sty 23:11
Gość:
teraz mi wyszlo

dziękuje Ci za pomoc.
31 sty 12:16