rozwiaz rownanie
whaaat: Rozwiaz rownanie.
A. √x−1 = x − 3
B. x2 + 18 = 9|x|
6 mar 18:28
Modulololololo: W b podstawiasz zamiast x
2 |x|
2 i normalnie delte liczysz tylko ze masz |x1|, |x2|
W a rozpatrujesz dwa przypadki − gdy prawa strona jest ≥ 0, wtedy skoro obie strony sa
nieujemne to mozesz je podniesc do kwadratu (na koncu musisz sprawdzic czy wszystkie wyliczone
pierwiastki daja Ci rozwiazanie wyjsciowego ukladu, w drugim przypadku, tzn gdy prawa strona
jest<0 mozesz odrazu napisac sprzecznosc
6 mar 18:34
Krzysiek: B.
x≥0 x<0
x2−9x+18=0 x2+9x+18=0
x=6 ⋁ x=3 x=−6 ⋁ x=−3
6 mar 18:36
Krzysiek: A.
x∊<3;+∞)
x−1=(x−3)2
x2−7x+10=0
x=5 ⋁ x=2
Odrzucam dwójkę
6 mar 18:39
Godzio:
A. D = <1,∞)
Gdy x − 3 < 0, równanie jest oczywiście sprzeczne. ⇒ zał. x ≥ 3
x − 1 = (x − 3)2
x − 1 = x2 − 6x + 9
x2 − 7x + 10 = 0
(x − 2)(x − 5) = 0
x = 2 lub x = 5
Odp: x = 5
6 mar 18:41
Metis: Godzio jesteś może?
6 mar 19:48
Godzio:
6 mar 21:34
Metis: Cześć
Godzio , masz czas?
6 mar 21:36
Godzio: Hej, no dawaj
6 mar 21:37
Metis: Mam dwa zadanka z działu liczby rzeczywiste , ja nie lubię tych zadanek, nigdy się za nie nie
zabierałem i nie wiem jak to udowodnić

1) Uzasadnij, że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez 4 , nie można zapisać jako
różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
2) Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem
liczby naturalnej.
6 mar 21:43
Godzio:
Liczba parzysta, niepodzielna przez 4 ma postać: 4k + 2
Załóżmy, że można ją tak zapisać.
4k + 2 = n2 − m2
n i m nie mogą być różnej parzystości. Załóżmy więc najpierw, że obie są parzyste.
n = 2p
m = 2l
4k + 2 = 4p2 − 4l2
4(k − p2 + l2) = − 2
2(k − p2 + l2) = − 1
Lewa strona jest parzystą liczbą całkowitą, natomiast prawa strona jest nieparzystą liczbą
całkowitą. Sprzeczność.
Niech teraz obie będą nieparzyste.
n = 2p + 1
m = 2l + 1
4k + 2 = 4p2 + 4p + 1 − 4l2 − 4l − 1
4(k − p2 − p + l2 + l) = − 2
2(k − p2 − p + l2 − l) = − 1
Uzasadnienie jak wyżej.
Zatem nie istnieje taka liczba postaci 4k + 2, którą można zapisać jako różnica kwadratów dwóch
liczb naturalnych.
6 mar 21:50
Pirat: Ja bym w drugim zrobił tak że n2+(n+1)2+(n+2)2 zsumował potem podniósł do kwadratu i
udowodnił że nie jest pierwiastkowalne. Nwm czy dobrze myśle...
6 mar 21:52
Godzio:
(n − 1)2 + n2 + (n + 1)2 = n2 − 2n + 1 + n2 + n2 + 2n + 1 =
= 3n2 + 2 −− liczba, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
Ale wiemy, że kwadrat każdej liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub 1.
Niech a = 3k ⇒ a2 = 9k2 −− reszta = 0
Niech a = 3k + 1 ⇒ a2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2 + 2k) + 1 −− reszta = 1
Niech a = 3k + 2 ⇒ a2 = 9k2 + 12k + 4 = 3(3k2 + 4k + 1) + 1 −− reszta = 1
6 mar 21:53
Metis: Dzięki
Godzio przeanalizuje sobie to wszystko
6 mar 21:55
Godzio:
6 mar 21:56