Podaj wzór funkcji.
Ania: Jeżeli prosta będąca wykresem funkcji liniowej f przecina oś OX w punkcie o odciętej x = −2
oraz przechodzi przez punkt (0, −6), to: a) f(x) = 3x−6
b) f(x)= −3x−6
c) f(x)= 2x−6
d) f(x)= −2x − 6
Dziękuję za pomoc
6 mar 18:23
Metis: f(−2)=0
f(0)=−6
6 mar 18:28
5-latek :

Należy pomyslec
jeśli przcina w punkcie o odciętej x=−2 to oznacza ze wspolrzedna y
owa punktu (rzedna)
wynosi y=0
Masz drugi punkt (0,−6)
WIec napisz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty (−2,0) i (0 ,−6)
A to już pewnie wiesz jak zrobić
WIdzisz ze to będzie funkcja malejaca (z wykresu ) wiec odpada odpowiedz a i c
Zostaje b i d
Ale która to już wyniknie z obliczen . Wiec licz
6 mar 19:02