stereometria - przekroje
Gaunt:

Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej
podstawy i jeden z wierzchołków górnej podstawy. Otrzymany przekrój jest trójkątem
| 1 | |
równoramiennym, którego ramiona tworzą kąt α , taki że cosα= |
| . Pole podstawy tego |
| 3 | |
graniastosłupa wynosi 32 cm
2 . Oblicz objętość tego graniastosłupa.
__________________________
Ja to widzę tak:
a
2=32 ⇔ a=4
√2
I w tym miejscu coś pewnie jest nie tak, bo:
x
2+H
2=9x
2 ... H=8P{2}
Przez co moje V=256
√2, a ma być równe 128.
Dlaczego H jest źle?
Bardzo proszę o pomoc